lördag, september 03, 2011

Matched - Ally Condie

Jag läste ut denna bok i helgen och längtar så jag spricker på fortsättningen (som kommer 1:a november).

Boken handlar om Cassia som bor i ett samhälle ca 100 år i framtiden. Allting som händer i ens liv bestäms av statistik; ditt yrke, vad du äter och vem du ska gifta dig med. Cassia blir ihop-parad med hennes bäste vän Xander och en annan pojke, Ky, som bor i området. Hon blir kontaktad av en representant för samhället som förklarar att det var ett misstag, Xander är hennes blivande man! Men misstaget öppnar upp möjligheter för Cassia som hon inte sett tidigare; om samhället gjort detta misstag sker det kanske andra misstag? Det kanske till och med är så att hon själv vill välja vem hon ska gifta sig med?

I am J - Cris Beam

Vill tipsa om boken vi just fått in till Punkt som heter I am J av författaren Cris Beam.

Boken handlar om Jenifer, en 17-åring som föddes till flicka men som redan vid ung ålder kände sig mer som pojke. Föräldrarna är förvirrade, arga och ledsna. Hans bästa vän, en flicka vid namn Melissa som skär sig själv, försöker förstå och hjälpa till.

När han äntligen fyller arton rymmer han hemifrån, börjar i en speciell skola och påbörjar den långa processen att äntligen byta kön.

Divergent - Veronica Roth

Boken handlar om Tris (Beatrice) som lever i ett framtida Chicago där ungdomar uppmanas odla särskilda dygder; ärlighet, osjälviskhet, mod, fridfullhet och förnuftighet. När de sedan fyller 16-år uppmanas de välja en av dygderna och sedan ägna resten åt sitt liv åt den. Allt för att samhället ska bli så perfekt som möjligt.

Men när Tris fyller 16 kan hon inte välja någon dygd. Hon ratar sin familjs grupp och väljer en annan. Efter den brutala initiationsriten möter hon en söt pojke (förstås ;)) men upptäcker även en ökande oro i det "perfekta samhället".

Detta är första delen i en planerad trilogi som det även ryktas om filmatiseringsplaner.

Dystopi som rekommenderas till alla som gillar Hungerspelen.