måndag, april 16, 2007

Kurt Vonnegut avliden


Författaren Kurt Vonnegut avled nyligen 84 år gammal. Vonnegut är mest känd för romanen Slakthus 5 som utpselar sig under bombningarna av Dresden under andra världskriget. Vonnegut själv var närvarande under bombningarna och dessa kom att spela en central roll i hans liv och återkommer ofta i hans verk.

Flera av hans verk har drag av science fiction, bland annat "The sirens of Titan" som handlar om en man vid namn Winston. Winston råkade en dag ut för en olycka i sitt rymdskepp och som resultat av det har han förvandlats till ren energi. Han materialiseras först när hans energivågor träffar jorden eller någon annan planet. Därför besöker han bara sitt hem i Newport, Rhode Island var 59:e dag, och då bara under en timmes tid. Men det är inte så farligt eftersm han i gengäld vet allt som någonsin har hänt eller kommer att hända.

Ytterligare en bok av Vonnegut med sf-känsla tema är "Timequake". I denna utforskas teman som fri vilja och determinism. Karaktärerna i Timequake (som kommer från 2001) skickas tillbaka i tiden (till 1991) och måste återuppleva hela 90-talet precis så som det hände första gången.

Inga kommentarer: