fredag, september 21, 2007

Spion-thriller + SF i aktuell bok


I årtionden har kampen om oljan underblåst krig och terrordåd. Men ny teknologi kan befria världen från oljeberoendet. I ett slag förändras maktbalansen, på gott och ont. Alla gillar inte tanken på en värld utan behov av olja. Europa och USA spelar ett farligt diplomatiskt spel och vacklar på gränsen till öppet krig. Storbritannien kläms mellan de två allt mer fientliga stormakterna. Riktigt hur illa läget är blir uppenbart när en atombomb detonerar i Skottland. Mitt i allt detta finns James Travis, brittisk nationalist och fransk spion, som försöker orientera sig i en värld där de gamla kartorna inte längre gäller.

måndag, september 17, 2007

Robert Jordan avliden


Den amerikanska författaren Robert Jordan hade diagnostiserats med sjukdomen amyloidos och avled den 16 september.
Robert Jordan (som egentligen heter James Oliver Rigney, Jr) är mest känd för fantasyserien Sagan om Drakens Återkomst. Böckerna handlar inledningsvis om fåraherden Rand al'Thor och några av hans vänner som efter att ha utsatts för en våldsam attack tvingas fly från den by de bott i hela sina liv. Utan att veta varför de jagas tar flykten dem tvärs igenom världen. Allt eftersom tiden går börjar de inse att de inte är vanliga bybor, utan att de utgör en central del för väldens framtida öde.
Allt eftersom tiden går börjar Rand inse och acceptera att han är Draken återfödd, den person som för 3000 år sedan räddade världen från skuggan men samtidigt förstörde all högre mänsklig civilisation. Trots att Draken räddade världen är han fruktad och hatad av mänskligheten, på grund av ohyggliga brott han gjorde sig skyldig till. Rand måste försöka ena världen och få slut på inbördes stridigheter om mänskligheten skall ha någon chans att överleva.
Böckerna ändrar mycket karaktär genom serien; medan de första utgör reseskildringar så innehåller de senare mer krig och politik, allt eftersom huvudpersonernas ställning i världen förändras.

Serien innefattar 11 delar på engelska, den senaste heter Knife of dreams. De svenska böckerna är dock hela 22 stycken, två svenska böcker för varje engelsk titel. Den sista engelska boken har arbetstiteln A memory of light och kommer förmodligen att skrivas färdigt av författarens hustru Harriet McDougal.

Robert Jordans blog
Om Sagan om Drakens återkomst på Wikipedia

måndag, september 10, 2007

Lyckliga Lund!

I samband med den 13:e Fantastik Filmfestival nästa vecka besöker sagoälskande författaren och serieskaparen Neil Gaiman besöker Sverige och Lund. Festivalen äger rum i Lund mellan den 13 och 22 september.
Fredagen den 14 mellan 14.30 och 15.30 skriver han autografer i Lunds rådshus. Senare, kl. 16.30 är det ett evenemang med Neil i kryptan i domkyrkan!

Neil Gaiman
Fantastisk Filmfestival

tisdag, september 04, 2007

Om gotik i Borås tidning

Frilansjournalisten Annika J. Hagström skriver om gotik i Borås tidning. Hon skriver bl.a om genrens begynnelse och nämner föregångare och klassiker som Borgen i Otranto av Horace Walpole, Matthew Lewis klassiker Munken och Udolphos mysterier av Ann Radcliffe . Hon berättar även om Freuds försök att förstå vår dragning till gotiken i sin essä Das Unheimliche .
Läs hela artikeln här.

För ännu bättre läsning av en verklig expert i ämnet rekommenderas Mattias Fyhrs De mörka labyrinterna och I nattens korridorer.

söndag, september 02, 2007

Hugo-prisets vinnare


Ett utav SF- och Fantasyvärldens mest prestigfyllda priser, Hugo, tillkännagav nyligen årets vinnare. Priset för bästa roman tilldelades Vernor Vinge för hans roman Rainbows end.
I romanen möter vi Robert Gu som, tack vare framskriden medicinsk teknologi, återhämtar sig från Alzheimers sjukdom. Samtidigt som Robert försöker vänja sig vid världen igen och återuppta kontakten med familjen dras han och barnbarnet Miri in i en intrig med hemliga agenter, konspirationer, virus och hjärntvätt.


En anna vinnare, denna gång för bästa facklitterär bok var Julie Phillips bok James Tiptree Jr.: The Double Life of Alice B. Sheldon.
Alice Sheldon började skriva Science Fiction noveller i slutet av 1960-talet under pseudonymen James Tiptree Jr. Att kvinnliga författare tog manliga pseudonymer var vanligt under denna tid då det var betydligt lättare för män att bli publicerade än kvinnor. Alice Sheldon var sf-litteraturens viktigaste utforskare av könsroller med teman om kärlek, sexualitet och främlingskap och hon bäddade vägen för framtida kvinnliga sf- och fantasyförfattare, som t.ex Ursula K. Le Guin. Sedan 1991 finns även ett pris i hennes namn för att hedra sf- och fantasyverk som utforskar och expanderar kvinnors och mäns roller.

Julie Phillips
Vernor Vinge
Hugo