onsdag, november 21, 2007

Utseendefixering går för långt


Boken Uglies är början på en serie böcker om Tally som snart ska fylla sexton. Tally längtar mer än något annat till sin födelsedag, för då får hon samma födelsedagspresent som alla som fyller sexton får; en plastikoperation så att hon slipper vara ful. Hon får dessutom flytta bort från "Uglyville" där alla fulingar bor och bosätta sig tillsammans med alla andra vackra människor i Pretty Town där man har kul hela dagarna.
När Tallys bästa vän Shay rymmer hemifrån, för att slippa genomgå förvandlingen, börjar Tally känna sig alltmer tveksam inför operationen och vad den innebär, ska man verkligen behöva genomgå en operation för att bli vacker?

Boken Uglies har nyligen översatts till Svenska med titeln "Ful", förhoppningsvis översätts serien fullt ut.
Författaren Scott Westerfeld är en Amerikansk författare av ett antal böcker, förutom denna serie kan nämnas Peeps (Parasit på svenska) och Midnighters serien. Böckerna kan förstås läsas av alla men om de ska klassas hamnar de på tonårssidan.
Boken Uglies fortsättes av böckerna "Pretties", Specials & Extras

Scott Westerfeld

2 kommentarer:

Åka sa...

Det påminner mig om novellen "Liking What You See" av Ted Chiang. Den handlar om en framtid där man kan välja att stänga av skönhetsuppfattningen i hjärnan, så att man inte upplever ifall människor är vackra eller inte. Den finns i novellsamlingen Stories of Your Life and Others.

Spekulant sa...

Detta är förmodligen inte något ämne som är helt ovanligt. Novellsamlingen av Ted Chiang tillhör mina absolut favoriter, (den berättelsen däremot är en av dom mindre bra i den samlingen).