måndag, juni 18, 2007

Rainbows end, Wintersmith & Fragile things


Tidningen Locus har varje år en omröstning bland sina läsare för att välja ut föregående års bästa romaner. Här är tre utav 2006 års vinnare.

För bästa ungdomsroman är Terry Pratchetts Wintersmith. Wintersmith är den tredje boken i serien om Tiffany Aching. När Tiffany bevittnar den legendariska mörka dansen då sommaren blir till vinter gör hon något ingen gjort förut; hon dansar med och dras in i en av de äldsta historier som finns.
Att Vintersmeden dessutom får upp ögonen för henne gör inte saken bättre då snöflingor som ser ut som Tiffany hamrar ner över landet och hotar såväl folk som fä. Kan hon handskas med konsekvenserna av sitt handlande?


I Vernor Vinge roman Rainbows end befinner vi oss i en nära framtid där ett diaboliskt pseudomimivirus med rötter i ett labb i San Diego upptäcks. Hemliga agenter från smittskyddsförsvaret från EU, Japan och Indien försöker i tysthet reda ut konspirationen bakom viruset.

Neil Gaiman är en mästare på att berätta sagor. I Fragile things är en samling noveller och dikter inklusive en novell med hjälten Shadow från Amerikanska gudar.

Terry Pratchett
Om Vernor Vinge
Neil Gaiman
Mer om priset och andra års vinnare

Inga kommentarer: