onsdag, augusti 01, 2007

Efter Harry Potter del. 1

Nu när Harry Potter perioden är slut (förutom för ni som väntar på den svenska översättningen) så kommer här några förslag på böcker som Harry Potter-diggare också kan gilla.Anthony Horowitz - Korpens port
Denna bok handlar om Matt, en 14-årig kille som bor på fosterhem efter det att hans föräldrar dött. Han bor hos en sträng äldre dam i en by där det inte händer någonting och där hans dagar är fyllda med att bl.a städa hos grisarna. Frustrerade Matt har en tendens att umgås med personer som bara råkar i trubbel med polisen, och som dessutom leder in honom i trubbel.
Matt upptäcker snart att huset han bor i är mycket värre en fängelse (dit polisen hotar skickar honom) det är en nämligen platsen för en portal till en värld av ondska och den håller på att öppnas. Matt och några vänner måste försöka rädda världen från ondska samtidigt som de attackeras av onda besvärjelser och andra onda ting från båda världar.
De två andra böckerna i serien heter Ondskans stjärna och Dödens fält.Eva Ibbotson - Häxtävlingen

Trollkarlen Arriman den förskräcklige vill hitta en häxa att gifta sig med så att han kan få en arvinge så han utlyser en tävling för stadens häxor, där vinnaren (den som kan fram de elakaste och läskigaste sakerna) får gifta sig med honom. Den snälla, godhjärtade häxan Belladonna vill gärna vinna men kommer Arriman den förskräcklige tillåta att hon hellre trollar fram blommor än ormar? Belladonna får hjälp av föräldralösa Terence som har mycket mer makt än någon trodde. Är det till och med så att Terence är den rätte arvingen till makten?Kevin Crossley-Holland - Riddarna kring runda bordet serien
Året är 1199 och 13-åriga Arthur skulle gärna vara bra på att utkämpa dueller med svärd och han tycker det är lite tråkigt att han är bättre på att skriva. Det är nämligen det han gör mycket av sin tid, han skriver ner saker han ser, hur han känner sig och önskningar. En dag får Arthur en present av sin vän Merlin. Presenten är en magisk sten, när Arthur tittar i stenen ser han en annan Arthur vars liv är parallell till hans eget. Merlin berättar att det en gång i tiden fanns en mäktig kung som hetter Arthur...och att han kommer att finnas igen.
Första boken fortsättes av Vid korsvägen och Riddarkungen.Nancy Farmer - Sea of trolls
Jack är 11 år när han och hans 5-åriga syster kidnappas av vikingar. När vikingarnas drottning blir sur (han säger en förtrollning fel som gör att hennes hår faller av) skickas han iväg för att rätta till en förtrollning som blev fel, om han misslyckas kommer drottningen att mörda hans lillasyster. Resan innebär farliga möten med troll, drakar, jättespindlar och eldtrollkarlar för att inte tala om sjungande, högljudda och skämtande vikingar.
Det har nyligen kommit en fortsättning på boken som heter The land of the silver apples.

Inga kommentarer: