måndag, augusti 27, 2007

Skräck i polarisen


I månaden maj år 1845 seglade Sir John Franklin iväg på en polarexpedition med två skepp, HMS Erebus och HMS Terror. Målet för expeditionen var att finna Nordvästpassagen. Skeppen sågs sista gången i juli samma år, någon gång efter det fastnade de i isen.

De två skeppen och dess besättningars öde var en ämne som debatterades hett under de kommande åren och Britterna la ner mycket tid och resurser på att finna dom. Besättningens öde fick även människors fantasier att sätta igång och deras öde har varit utgångspunkt för en rad böcker. I denna bok tar författaren Dan Simmons avstamp i berättelsen om Franklin och hans besättning.
I två år har besättningen hållits fångna av isen. Men deras värsta fiende är inte kölden, matbristen, botulinet i de usla konserverna eller vansinnet som kommer krypande över isvidderna. Det är en varelse. Något som smyger runt ute i mörkret, dyker fram och dödar sjömännen ombord på de fastfrusna skeppen. Effekterna av kölden och isoleringen skildras i detalj och den lilla skaran decimeras stadigt och fasan som dödade deras kamrater följer dem på vandringen.

Dan Simmons
Om Sir J. Franklin och polarexpeditionen

Inga kommentarer: