lördag, januari 05, 2008

Anti-konsument bok av Ballard


I J.G Ballards senaste bok (utkommen sommaren 2007) skildrar han en brittiskt samhälle i förfall då han tar sig an vilsna och uttråkade invånare till Brooklands, en förort till London. När Richard Pearson får besked att hans far skjutits till döds i shoppingcentret Metro-Centre reser han dit. Richard blir kvar i Brooklands och börjar rota i de något oklara omständigheterna kring faderns död. Vad han möter i Brooklands är långt ifrån lugn förortsliv; en upprorsrörelse med nära band till shoppingcentret och en våldsam högerorganisation. Huvudpersonen i boken är inte Richard utan shoppingcentret dit stadens invånare går för att spendera tiden med att handla.
"Consumption is the greatest device anyone has ever invented for controlling people . . . . "
"No one attends church. Why bother?" a character muses early in the piece. "They find spiritual fulfillment at the New Age centre, first left after the burger bar."
En del tankeväckande idéer i boken, men det räcker inte särskilt långt. Språket och miljön har potential men detta är en besvikelse, så pass att boken ännu inte blivit färdigläst - karaktärerna och historien engagerade helt enkelt inte. Vi hoppas på bättre nästa gång.

Läs en intervju med Ballard om boken på Ballardian.com

1 kommentar:

Svensson sa...

"Bättre nästa gång": Ballard är väl mer eller mindre pensionerad...

Men han har förvisso skrivit mycket bra. "Solens rike", "Super Cannes", Skändlighetsutställningen" mm.

Av en slump har jag en rad inlägg om Ballard på min blogg: http://lennart-svensson.blogspot.com/search/label/Ballard

Om länken inte funkar kan man klicka på mitt namn och nå bloggen den vägen. Etikett "Ballard". Andra skoj etiketter är "sf man minns" och "skräckens horreurer", om skräck. Om det gillas?

För övrigt bloggar jag om allt möjligt. Ha en bra dag!