lördag, januari 26, 2008

Mytisk fantasi av Lessing


I förordet till denna, det senaste verket av Doris Lessing, skriver hon att idén till boken The Cleft kom efter att hon läst en vetenskaplig artikel som handlade om att det allra förs­ta människosläktet antagligen var av kvinnligt kön. Männen kom senare som en sorts "kosmisk eftertanke".

Berättelsen om dessa, de första människorna, återberättas av en Romersk senator och historiker. De första människorna lever en bekymmersfri tillvaro, kvinnorna spenderar sina dagar med att lata sig på klippor, simma i vattnet och äta sin fisk. De barn som föds är flickebarn. Ingen i samhället ger någon tanke på att livet kan vara annorlunda och det funderas aldrig över hur kvinnorna blir havande. En dag börjar hemska monster med "svullen slang" framtill och bröstvårtor på platta bröst födas. Dessa, de första pojkarna, kallas "squirts" torteras och slängs brutalt ut på klipporna där havsörnar fångar upp dem för att föra dem till skogen där de ammas av rådjur. Ett litet samhälle av män uppstår sakteliga och när det första mötet mellan kvinnor och män äger rum leder det till en massvåldtäkt. De två samhällens nyfikenhet på varandra är mycket stor.
Allt eftersom tiden går blir kvinnorna beroende av männen, de kan inte längre föda barn utan dem, bokens fokus ligger på hur, när de väl möter varandra, kvinnorna och männen lyckas leva sida vid sida. Kvinnorna förargas över att männen tar för stora risker och tillbringar tid med obegripliga sporter. Männen i sin tur tycker att kvinnorna tjatar för mycket.

Det är just med detta, som problemet i boken ligger. Tanken att kvinnor och män har förutbestämnda karaktärsdrag är svår för mig att acceptera. Stereotyperna frodas, och de är inga trevliga stereotyper; en grupp kvinnor väcks upp (det lilla som går) av maskuliniteten de möter, eller som Ursula Le Guin skriver i en recension A tale of Sleeping Beauties - only they aren't even beautiful. They're a lot of slobbering walruses, till the Prince comes along.

Trots denna, inte särskilt entusiastiska recension, är jag ett stort Doris Lessing fan och blev överlycklig när hon fick Nobels litteraturpris. Men om man är nybörjare av Lessing ska man inte läsa denna bok. Läs istället t.ex Ljuvaste dröm, Martha Quest-böckerna, Gräset sjunger eller Den femte sanningen .

Inga kommentarer: