Spekulera var från början tänkt som ett ställe med tips om science fiction, fantasy och skräck böcker. Men det finns ju så mycket annat bra så nu innehåller bloggen tips om allehanda böcker och författare. Namnet Spekulera kommer från speculative fiction som är ett tjusigare namn för ovan nämnda genrer.
onsdag, november 28, 2007
Spännande vampyrkärlek
Om jag kunde drömma handlar om Bella som verkligen inte vill flytta till Forks, det är nämligen världens tråkigaste stad där solen sällan skiner. Men hon gör det ändå, för att bo med sin pappa nu när mamman flyttar iväg med sin nye man. Bella har inga stora förhoppningar på samhället och dess invånare. En dag i skolan får hon syn på Edward. Han sitter i skolmatsalen tillsammans med sina adoptivsyskon. De är alla bleka, ståtliga och otroligt vackra och Bella kan inte sluta tänka på Edward. Till en början verkar Edward hata henne men efter en tid uppstår kärlek mellan de två.
Vad Edward och hans familj har lyckats hålla hemligt hela tiden är att de är vampyrer och Bella dras in i händelser som kan komma att skada henne och Edward mycket illa.
Författaren Stephenie Meyer har skrivit en mycket spännande bok. Så spännande att jag hade svårt att sluta läsa! Som tur är så är historien inte slut än, fortsättningen på boken heter När jag hör din röst.
Jag upptäckte dessutom att boken är på väg att bli film!
Mer information om författaren, böckerna och filmen finns här.
torsdag, november 22, 2007
Ung fantasy
Detta är Jeanette Winterson första bok för unga, och det är en festlig resa genom tid och rum. I Tidväktaren kan allt hända, och allt händer!
Huvudpersonen är föräldralösa Silver som är 11 år som bor med sin förmyndare, den elaka mrs. Rokabye. Rokabye har i flera år letat efter en slags klocka, tidväktaren, som ska finnas någonstans i huset. Men Rokabye vill inte ha klockan för sig själv, hon letar efter den åt den ännu elakare Abel Darkwater som vet att den som kontrollar tidväktaren kontrollerar tid och universum.
När konstiga rubbningar börjar ske på Jorden inser Silver att hon måste hinna först med att hitta Tidväktaren. Tillsammans med sin vän Gabriel tar hon sig genom tid och rum och får vara med om många sällsamma och ofta farliga situationer.
För er som gillade A Wrinkle in Time av Madeline L'Engle och böckerna om Lemony Snicket kan denna varmt rekommenderas.
Jeanette Winterson
Annorlunda jakt på graalen
The Greenstone grail handlar om 11-åriga Nathan. Han bor med sin mamma Annie hemma hos Bartlemy Goodman. Nathans mamma dök upp där med honom när Nathan bara var ett litet barn. Bartlemy välkomnade mor och barn för han har väntat länge på något sånt ska hända. Bartlemy ser i Nathan speciella gåvor och hjälper honom utveckla sin förmåga.
Nathan har börjat drömma om Eos, en värld som behöver en graal för att kunna förhindra en dödlig epidemi och graalen är väldigt lik en konstig bägare Nathan hittade i ett övergivet kapell...
Detta är första delen av en serie som fortsättes med "Traitor´s sword" och "Poisoned crown"
Amanda Hemingway
onsdag, november 21, 2007
Utseendefixering går för långt
Boken Uglies är början på en serie böcker om Tally som snart ska fylla sexton. Tally längtar mer än något annat till sin födelsedag, för då får hon samma födelsedagspresent som alla som fyller sexton får; en plastikoperation så att hon slipper vara ful. Hon får dessutom flytta bort från "Uglyville" där alla fulingar bor och bosätta sig tillsammans med alla andra vackra människor i Pretty Town där man har kul hela dagarna.
När Tallys bästa vän Shay rymmer hemifrån, för att slippa genomgå förvandlingen, börjar Tally känna sig alltmer tveksam inför operationen och vad den innebär, ska man verkligen behöva genomgå en operation för att bli vacker?
Boken Uglies har nyligen översatts till Svenska med titeln "Ful", förhoppningsvis översätts serien fullt ut.
Författaren Scott Westerfeld är en Amerikansk författare av ett antal böcker, förutom denna serie kan nämnas Peeps (Parasit på svenska) och Midnighters serien. Böckerna kan förstås läsas av alla men om de ska klassas hamnar de på tonårssidan.
Boken Uglies fortsättes av böckerna "Pretties", Specials & Extras
Scott Westerfeld
Etiketter:
Barn- och ung,
Science Fiction
fredag, september 21, 2007
Spion-thriller + SF i aktuell bok
I årtionden har kampen om oljan underblåst krig och terrordåd. Men ny teknologi kan befria världen från oljeberoendet. I ett slag förändras maktbalansen, på gott och ont. Alla gillar inte tanken på en värld utan behov av olja. Europa och USA spelar ett farligt diplomatiskt spel och vacklar på gränsen till öppet krig. Storbritannien kläms mellan de två allt mer fientliga stormakterna. Riktigt hur illa läget är blir uppenbart när en atombomb detonerar i Skottland. Mitt i allt detta finns James Travis, brittisk nationalist och fransk spion, som försöker orientera sig i en värld där de gamla kartorna inte längre gäller.
Etiketter:
Nya böcker,
Science Fiction
måndag, september 17, 2007
Robert Jordan avliden
Den amerikanska författaren Robert Jordan hade diagnostiserats med sjukdomen amyloidos och avled den 16 september.
Robert Jordan (som egentligen heter James Oliver Rigney, Jr) är mest känd för fantasyserien Sagan om Drakens Återkomst. Böckerna handlar inledningsvis om fåraherden Rand al'Thor och några av hans vänner som efter att ha utsatts för en våldsam attack tvingas fly från den by de bott i hela sina liv. Utan att veta varför de jagas tar flykten dem tvärs igenom världen. Allt eftersom tiden går börjar de inse att de inte är vanliga bybor, utan att de utgör en central del för väldens framtida öde.
Allt eftersom tiden går börjar Rand inse och acceptera att han är Draken återfödd, den person som för 3000 år sedan räddade världen från skuggan men samtidigt förstörde all högre mänsklig civilisation. Trots att Draken räddade världen är han fruktad och hatad av mänskligheten, på grund av ohyggliga brott han gjorde sig skyldig till. Rand måste försöka ena världen och få slut på inbördes stridigheter om mänskligheten skall ha någon chans att överleva.
Böckerna ändrar mycket karaktär genom serien; medan de första utgör reseskildringar så innehåller de senare mer krig och politik, allt eftersom huvudpersonernas ställning i världen förändras.
Serien innefattar 11 delar på engelska, den senaste heter Knife of dreams. De svenska böckerna är dock hela 22 stycken, två svenska böcker för varje engelsk titel. Den sista engelska boken har arbetstiteln A memory of light och kommer förmodligen att skrivas färdigt av författarens hustru Harriet McDougal.
Robert Jordans blog
Om Sagan om Drakens återkomst på Wikipedia
måndag, september 10, 2007
Lyckliga Lund!
I samband med den 13:e Fantastik Filmfestival nästa vecka besöker sagoälskande författaren och serieskaparen Neil Gaiman besöker Sverige och Lund. Festivalen äger rum i Lund mellan den 13 och 22 september.
Fredagen den 14 mellan 14.30 och 15.30 skriver han autografer i Lunds rådshus. Senare, kl. 16.30 är det ett evenemang med Neil i kryptan i domkyrkan!
Neil Gaiman
Fantastisk Filmfestival
Fredagen den 14 mellan 14.30 och 15.30 skriver han autografer i Lunds rådshus. Senare, kl. 16.30 är det ett evenemang med Neil i kryptan i domkyrkan!
Neil Gaiman
Fantastisk Filmfestival
tisdag, september 04, 2007
Om gotik i Borås tidning
Frilansjournalisten Annika J. Hagström skriver om gotik i Borås tidning. Hon skriver bl.a om genrens begynnelse och nämner föregångare och klassiker som Borgen i Otranto av Horace Walpole, Matthew Lewis klassiker Munken och Udolphos mysterier av Ann Radcliffe . Hon berättar även om Freuds försök att förstå vår dragning till gotiken i sin essä Das Unheimliche .
Läs hela artikeln här.
För ännu bättre läsning av en verklig expert i ämnet rekommenderas Mattias Fyhrs De mörka labyrinterna och I nattens korridorer.
Läs hela artikeln här.
För ännu bättre läsning av en verklig expert i ämnet rekommenderas Mattias Fyhrs De mörka labyrinterna och I nattens korridorer.
söndag, september 02, 2007
Hugo-prisets vinnare
Ett utav SF- och Fantasyvärldens mest prestigfyllda priser, Hugo, tillkännagav nyligen årets vinnare. Priset för bästa roman tilldelades Vernor Vinge för hans roman Rainbows end.
I romanen möter vi Robert Gu som, tack vare framskriden medicinsk teknologi, återhämtar sig från Alzheimers sjukdom. Samtidigt som Robert försöker vänja sig vid världen igen och återuppta kontakten med familjen dras han och barnbarnet Miri in i en intrig med hemliga agenter, konspirationer, virus och hjärntvätt.
En anna vinnare, denna gång för bästa facklitterär bok var Julie Phillips bok James Tiptree Jr.: The Double Life of Alice B. Sheldon.
Alice Sheldon började skriva Science Fiction noveller i slutet av 1960-talet under pseudonymen James Tiptree Jr. Att kvinnliga författare tog manliga pseudonymer var vanligt under denna tid då det var betydligt lättare för män att bli publicerade än kvinnor. Alice Sheldon var sf-litteraturens viktigaste utforskare av könsroller med teman om kärlek, sexualitet och främlingskap och hon bäddade vägen för framtida kvinnliga sf- och fantasyförfattare, som t.ex Ursula K. Le Guin. Sedan 1991 finns även ett pris i hennes namn för att hedra sf- och fantasyverk som utforskar och expanderar kvinnors och mäns roller.
Julie Phillips
Vernor Vinge
Hugo
måndag, augusti 27, 2007
Widdershins och Charles de Lint
När Lizzie Mahons bil går sönder mitt i en korsning räddas hon undan ett gäng osympatiska andar av ett vänligare väsen och tar sina första stapplande steg in i andevärlden. Där är det allt annat än lugnt. Den gamla konflikten mellan indianska andeväsen och de varelser som kom tillsammans med de vita invandrarna har fått nytt liv. Om ni läst några andra av Charles de Lints Newford-böcker kommer ni att känna igen Jilly Coppercorn (The Onion Girl).
Ett måste för alla Charles de Lint fans och ni som tycker om att läsa böcker där gränserna mellan denna värld och andra är mycket mycket tunn och ibland obefintlig.
Ps: Att gå widdershins är att gå motsols
Charles de Lint
Skräck i polarisen
I månaden maj år 1845 seglade Sir John Franklin iväg på en polarexpedition med två skepp, HMS Erebus och HMS Terror. Målet för expeditionen var att finna Nordvästpassagen. Skeppen sågs sista gången i juli samma år, någon gång efter det fastnade de i isen.
De två skeppen och dess besättningars öde var en ämne som debatterades hett under de kommande åren och Britterna la ner mycket tid och resurser på att finna dom. Besättningens öde fick även människors fantasier att sätta igång och deras öde har varit utgångspunkt för en rad böcker. I denna bok tar författaren Dan Simmons avstamp i berättelsen om Franklin och hans besättning.
I två år har besättningen hållits fångna av isen. Men deras värsta fiende är inte kölden, matbristen, botulinet i de usla konserverna eller vansinnet som kommer krypande över isvidderna. Det är en varelse. Något som smyger runt ute i mörkret, dyker fram och dödar sjömännen ombord på de fastfrusna skeppen. Effekterna av kölden och isoleringen skildras i detalj och den lilla skaran decimeras stadigt och fasan som dödade deras kamrater följer dem på vandringen.
Dan Simmons
Om Sir J. Franklin och polarexpeditionen
tisdag, augusti 14, 2007
World Fantasy nomineringar
Nedanstående är nomineringarna för bästa roman skrivna 2006. Övriga nomineringar kan hittas på World Fantasy Awards hemsida.
Lisey's Story - Stephen King
The Privilege of the Sword - Ellen Kushner
The Lies of Locke Lamora - Scott Lynch
The Orphan's Tales: In the Night Garden - Catherynne M. Valente
Soldier of Sidon - Gene Wolfe
Lisey's Story - Stephen King
The Privilege of the Sword - Ellen Kushner
The Lies of Locke Lamora - Scott Lynch
The Orphan's Tales: In the Night Garden - Catherynne M. Valente
Soldier of Sidon - Gene Wolfe
onsdag, augusti 08, 2007
Neil Gaimans Stardust blir film
Neil Gaimans populära bok Stardust (Stjärnstoft på svenska)har blivit film. Det utspelar sig i det viktorianska England. Tristan bor nära en mur, en bevakad stenbarriär runt en till synes tom men mystisk äng. Hans kärlek till den kyliga Victoria får Tristan att lova att han skall hämta en stjärna som fallit från himlen. Han tar sig förbi muren och hamnar i en värld konstigare än han kunnat ana. Där finns också andra som söker den himmelska juvelen. Farliga motståndare som hoppas finna svunnen ungdom och skönhet, nyckeln till ett kungadöme och pånyttfödandet av en mörk magi.
Neil Gaiman
Stardust movie
Patricia A. McKillip vinner pris
Föreningen Mythopoeic har tilldelat 2007 års bästa fantasy bok för vuxna till Solstice Wood skriven av Patricia A. McKillip.
Boken handlar om bokhandlaren Sylvia Lynns. När hennes farfar dör återvänder hon motvilligt till barndomshemmet utanför New York. Där väntar en farmor som uppfostrade henne, och vakade över henne som liten. Sylvia tvingas konfrontera sitt förflutna och möjligheten att hon kanske inte är helt mänsklig. Hon introduceras in i Fibergillet, en syjunta med kvinnor från trakten. Men det är inte en vanlig syjunta, kvinnornas stygn håller passagen mellan skogen utanför huset och Den Andra Världen stängd. Men mellan Sylvia och skogen finns starka band som är svåra att motstå.
The Mythopoeic Society
Patricia A. McKillip
Etiketter:
Fantasy,
Författare,
Priser
onsdag, augusti 01, 2007
Efter Harry Potter del. 1
Nu när Harry Potter perioden är slut (förutom för ni som väntar på den svenska översättningen) så kommer här några förslag på böcker som Harry Potter-diggare också kan gilla.
Anthony Horowitz - Korpens port
Denna bok handlar om Matt, en 14-årig kille som bor på fosterhem efter det att hans föräldrar dött. Han bor hos en sträng äldre dam i en by där det inte händer någonting och där hans dagar är fyllda med att bl.a städa hos grisarna. Frustrerade Matt har en tendens att umgås med personer som bara råkar i trubbel med polisen, och som dessutom leder in honom i trubbel.
Matt upptäcker snart att huset han bor i är mycket värre en fängelse (dit polisen hotar skickar honom) det är en nämligen platsen för en portal till en värld av ondska och den håller på att öppnas. Matt och några vänner måste försöka rädda världen från ondska samtidigt som de attackeras av onda besvärjelser och andra onda ting från båda världar.
De två andra böckerna i serien heter Ondskans stjärna och Dödens fält.
Eva Ibbotson - Häxtävlingen
Trollkarlen Arriman den förskräcklige vill hitta en häxa att gifta sig med så att han kan få en arvinge så han utlyser en tävling för stadens häxor, där vinnaren (den som kan fram de elakaste och läskigaste sakerna) får gifta sig med honom. Den snälla, godhjärtade häxan Belladonna vill gärna vinna men kommer Arriman den förskräcklige tillåta att hon hellre trollar fram blommor än ormar? Belladonna får hjälp av föräldralösa Terence som har mycket mer makt än någon trodde. Är det till och med så att Terence är den rätte arvingen till makten?
Kevin Crossley-Holland - Riddarna kring runda bordet serien
Året är 1199 och 13-åriga Arthur skulle gärna vara bra på att utkämpa dueller med svärd och han tycker det är lite tråkigt att han är bättre på att skriva. Det är nämligen det han gör mycket av sin tid, han skriver ner saker han ser, hur han känner sig och önskningar. En dag får Arthur en present av sin vän Merlin. Presenten är en magisk sten, när Arthur tittar i stenen ser han en annan Arthur vars liv är parallell till hans eget. Merlin berättar att det en gång i tiden fanns en mäktig kung som hetter Arthur...och att han kommer att finnas igen.
Första boken fortsättes av Vid korsvägen och Riddarkungen.
Nancy Farmer - Sea of trolls
Jack är 11 år när han och hans 5-åriga syster kidnappas av vikingar. När vikingarnas drottning blir sur (han säger en förtrollning fel som gör att hennes hår faller av) skickas han iväg för att rätta till en förtrollning som blev fel, om han misslyckas kommer drottningen att mörda hans lillasyster. Resan innebär farliga möten med troll, drakar, jättespindlar och eldtrollkarlar för att inte tala om sjungande, högljudda och skämtande vikingar.
Det har nyligen kommit en fortsättning på boken som heter The land of the silver apples.
Anthony Horowitz - Korpens port
Denna bok handlar om Matt, en 14-årig kille som bor på fosterhem efter det att hans föräldrar dött. Han bor hos en sträng äldre dam i en by där det inte händer någonting och där hans dagar är fyllda med att bl.a städa hos grisarna. Frustrerade Matt har en tendens att umgås med personer som bara råkar i trubbel med polisen, och som dessutom leder in honom i trubbel.
Matt upptäcker snart att huset han bor i är mycket värre en fängelse (dit polisen hotar skickar honom) det är en nämligen platsen för en portal till en värld av ondska och den håller på att öppnas. Matt och några vänner måste försöka rädda världen från ondska samtidigt som de attackeras av onda besvärjelser och andra onda ting från båda världar.
De två andra böckerna i serien heter Ondskans stjärna och Dödens fält.
Eva Ibbotson - Häxtävlingen
Trollkarlen Arriman den förskräcklige vill hitta en häxa att gifta sig med så att han kan få en arvinge så han utlyser en tävling för stadens häxor, där vinnaren (den som kan fram de elakaste och läskigaste sakerna) får gifta sig med honom. Den snälla, godhjärtade häxan Belladonna vill gärna vinna men kommer Arriman den förskräcklige tillåta att hon hellre trollar fram blommor än ormar? Belladonna får hjälp av föräldralösa Terence som har mycket mer makt än någon trodde. Är det till och med så att Terence är den rätte arvingen till makten?
Kevin Crossley-Holland - Riddarna kring runda bordet serien
Året är 1199 och 13-åriga Arthur skulle gärna vara bra på att utkämpa dueller med svärd och han tycker det är lite tråkigt att han är bättre på att skriva. Det är nämligen det han gör mycket av sin tid, han skriver ner saker han ser, hur han känner sig och önskningar. En dag får Arthur en present av sin vän Merlin. Presenten är en magisk sten, när Arthur tittar i stenen ser han en annan Arthur vars liv är parallell till hans eget. Merlin berättar att det en gång i tiden fanns en mäktig kung som hetter Arthur...och att han kommer att finnas igen.
Första boken fortsättes av Vid korsvägen och Riddarkungen.
Nancy Farmer - Sea of trolls
Jack är 11 år när han och hans 5-åriga syster kidnappas av vikingar. När vikingarnas drottning blir sur (han säger en förtrollning fel som gör att hennes hår faller av) skickas han iväg för att rätta till en förtrollning som blev fel, om han misslyckas kommer drottningen att mörda hans lillasyster. Resan innebär farliga möten med troll, drakar, jättespindlar och eldtrollkarlar för att inte tala om sjungande, högljudda och skämtande vikingar.
Det har nyligen kommit en fortsättning på boken som heter The land of the silver apples.
söndag, juli 29, 2007
Slutet på historien
Sjunde och sista boken med Harry Potter. Här får vi svar på många frågor som gäckat oss. Precis som de andra böckerna är detta en riktig bladvändare. Farhågorna över att sidorna skulle bli dränkta av tårar var inte nödvändiga, Rowling lyckas på ett mycket bra sätt skriva en allvarligare och djupare historia utan att gräva ner sig i misären.
Så nu är den sagan slut, det ska bli intressant att se om J.K Rowling hittar på något annat att skriva om...
tisdag, juni 26, 2007
Piratika fortsätter
Fortsättningen på Piratika av Tanith Lee, Piratika II, har kommit. I denna har unga Art Blastside lagt piratlivet åt sidan och slagit sig till ro tillsammans med Felix Fenix. Men Art saknar spänningen och farorna ute på havet och när hon får ett erbjudande om att bli kapare åt staten tackar hon genast ja. Tillsammans med sin gamla besättning ger hon sig iväg, men hon tänker inte bli kapa skepp åt staten, hon tänker resa till Papegojön och leta rätt på skatten.
Det kommer att komma en tredje bok om Art. Piratika III kommer att utspela sig i en parallellvärld som är väldigt lik vår, vid en tidpunkt som motsvarar vårt 1800-tal.
Tanith Lees hemsida
Etiketter:
Barn- och ung,
Fantasy,
Nya böcker
tisdag, juni 19, 2007
Stephen Hawking skriver SF för barn
Den omåttligt populära forskaren och författaren Stephen Hawking skriver en science fiction barnbok. Boken, som har titeln George's Secret Key to the Universe kommer att ges ut på bokförlaget Simon & Schuster i höst.
Boken har skrivits tillsammans med hans dotter Lucy och precis som boken "Kosmos - en kort historik" öppnade upp många vuxnas ögon för ämnet, ska barnboken göra samma sak för den yngre publiken.
Den äldre publiken behöver dock inte känna sig bortglömd, nästa år kommer ännu en bok som kommer att behandla vetenskapens filosofi och har titeln "The Grand Design".
Stephen Hawking på Wikipedia
Hawkings officiella sida
Artiklar om nyheten från Google News
Etiketter:
Barn- och ung,
Författare,
Science Fiction
måndag, juni 18, 2007
Rainbows end, Wintersmith & Fragile things
Tidningen Locus har varje år en omröstning bland sina läsare för att välja ut föregående års bästa romaner. Här är tre utav 2006 års vinnare.
För bästa ungdomsroman är Terry Pratchetts Wintersmith. Wintersmith är den tredje boken i serien om Tiffany Aching. När Tiffany bevittnar den legendariska mörka dansen då sommaren blir till vinter gör hon något ingen gjort förut; hon dansar med och dras in i en av de äldsta historier som finns.
Att Vintersmeden dessutom får upp ögonen för henne gör inte saken bättre då snöflingor som ser ut som Tiffany hamrar ner över landet och hotar såväl folk som fä. Kan hon handskas med konsekvenserna av sitt handlande?
I Vernor Vinge roman Rainbows end befinner vi oss i en nära framtid där ett diaboliskt pseudomimivirus med rötter i ett labb i San Diego upptäcks. Hemliga agenter från smittskyddsförsvaret från EU, Japan och Indien försöker i tysthet reda ut konspirationen bakom viruset.
Neil Gaiman är en mästare på att berätta sagor. I Fragile things är en samling noveller och dikter inklusive en novell med hjälten Shadow från Amerikanska gudar.
Terry Pratchett
Om Vernor Vinge
Neil Gaiman
Mer om priset och andra års vinnare
Etiketter:
Barn- och ung,
Fantasy,
Priser,
Science Fiction
torsdag, juni 14, 2007
Cory Doctorow till Linköping
Cory Doctorow kommer att vara hedersgäst vid nästa års ConFuse som hålls i Linköping 13-15 juni 2008.
ConFuse är en science fiction kongress som arrangeras av medlemmar ur Linköpings Science Fiction förening.
Cory Doctorow är författare till bl.a den kritikerrosade Down and out in the magic kingdom. Den handlar om Jules. Jules är 100 år gammal och har levt länge nog för att se döden avskaffas och svälten försvinna från världen. Jules bor i det vördnasfullt restaurerade Disney world. Jules blir riktigt upprörd när nya makthavare bestämmer sig för att ersätta det med neurologiska interface som låter besökarna spela rollen av döda hjältar, och riktigt förbannad blir han när han upptäcker att samma makthavare låtit döda honom.
Cory Doctorow
ConFuse
Etiketter:
Författare,
Science Fiction
tisdag, juni 12, 2007
Klassisk vampyrbok på svenska - och på film!
I am legend är en klassisk vampyr/sf/skräckroman skriven av Richard Matheson. Robert Neville är den sista människan på jorden, men han är inte ensam. Alla andra människor har förvandlats till vampyrer - och de törstar efter hans blod. Om nätterna barrikaderar han sig i sitt hus och försöker hålla vampyrerna ute, om dagarna går han ute på stan och sätter pålar i de vampyrerna han hittar.
Boken har kallats en av de bästa vampyrromanerna någonsin och författaren inspirerade Stephen King.
Bokförlaget Hunger ger nu i sommar ut nämnda bok på svenska. Några månader senare, i december, kommer filmen hit till Sverige.
Hunger
Filmens sida
tisdag, juni 05, 2007
Hans majestäts drake och Locke Lamoras lögner på svenska
Bonnier Carlsen kommer i höst att ge ut två nyöversatta fantasyböcker som båda varit mycket populära.
Hans majestäts drake av Naomi Novik är första delen av en trilogi. Här sliter Napoleons härar Europa i stycken och England hotas av den franska flottan. Men i detta krig är det inte bara på land och till havs som striderna utkämpas, från himlen kommer döden i form av drakeld. Det brittiska fartyget Reliant hittar ett drakägg i gömmorna av ett franskt fregatt. Draken tas omhand och det är snart tydligt att det inte är vilken drake som helst...
I Locke Lamoras lögner av Scott Lynch befinner vi oss i Camorr, en sjudande och korrupt stad byggd på ruinerna efter en mystisk utdöd art. Locke Lamora gör sitt bästa för att överleva och hamnar i klorna på den ögonlösa prästen Chains, som varken är blind eller präst utan en av stadens främsta lurendrejare. Locke blir del av hans hov "Gentlemannabastarderna". De tränas att stjäla och lura sig till vad de kan. Snart går Locke under namnet Camorrs Törne och ingen rik ädling går säker för hans giriga fingrar.
Båda böckerna har som sagt blivit mycket populära och det finns filmplaner för båda. Sagan-om-ringen-regissören Peter Jackson har köpt filmrättigheterna till Naomi Noviks böcker.
Naomi Noviks officiella sida
Scott Lynch officiella sida
fredag, juni 01, 2007
Möt Tim Powers m.fl
Tim Powers kommer att vara gäst på Oslo Science Fiction-Festival som hålls 9-12 augusti. Tim Powers är flerfaldig prisvinnare, senast 2001 vann hann World Fantasy Awards för boken Declare. Andra gäster är Philip Newth, Mads Eriksen och Carolina Gómez Lagerlöf.
Festivalens hemsida
Festivalens hemsida
torsdag, maj 31, 2007
Seeker vinner Nebula
Jack McDevitts roman Seeker har vunnit Nebula-priset för bästa roman.
Seeker är tredje delen i serien Alex Benedict. Första boken heter "A talent for war". Där stiftar vi bekantskap med Christopher Sim, han var soldat, ledare och hjälte. Genom krigets konst lyckades han rädda mänskligheten från de utomjordiska Ashiyyur. När Alex Benedict hittar en uråldrig datafil som antyder att Sim var bedragare börjar en resa efter sanningen.
Jack McDevitt
För övriga Nebula vinnare och nominerade seNebulaprisets huvudsida
tisdag, maj 29, 2007
The Malazan Book of the Fallen
Sjunde delen i Steven Eriksons episka fantasyberättelse Reaper´s Gale har kommit. Om man inte har läst de andra böckerna bör man göra det, och måste dessutom för att komma in i denna bok.
Erikson skapade Malazan världen tillsammans med en vän, Ian Cameron Esselmont. Esselmont ska skriva 5 böcker som utspelar sig i världen, den första heter Night of Knives.
Hur som helst så är detta en av de stora episka serierna i Fantasy-världen. Full av magi, godhet och ondska, hjältar, strider och äventyr.
SFFWorld.com har en Steven Erikson forum
Steven Erikson at Transworld
Sida om Malazan emperiet
Pulitzerpris till "sf-bok"
I Cormac McCarthys bok The Road kommer vi in efter smällen, efter det att världen och naturen är död och bara ett fåtal människor finns kvar. En far och hans son vandrar genom ruinerna av det som var Amerika.
The road tilldelades 2007 års Pulitzerpris för bästa skönlitterära bok.
Rekommenderas!
Cormac McCarthy
Pulitzer Prize
Raymond Feist på svenska igen
Raymond Feist har översatts till svenska igen. Boken Hökens budskap (Talon of the silver hawk)utspelar sig i Feists vanliga värld Midkemia, och handlar om en ung man som ska hämnas sina stamfränders död.
Raymond E. Feist
måndag, april 23, 2007
Spin Control
Andra delen av Chris Moriartys Spin State serie Spin Control tilldelades Philip K Dick Award.
I Spin State mötte vi Major Catherine Li som återvänder till Compson's World: en gruvkoloni som en gång var hennes hem. Där finns en död fysiker som råkar vara hennes klontvilling. Och en brottsutredning som kan trigga ett storkrig mellan stjärnorna.
Chris Moriarty har prisats för sin förmåga att skriva en boken som kallats en blandning av thriller, post cyberpunk och neo noir.
Chris Moriarty
Philip K Dick Award
End of the world blues
BSFA (The British Science Fiction Awards)tilldelades Jon Courtenay Grimwoods End of the world blues .
Boken handlar om Kit Nouveau som rymmer till Japan och öppnar en bar i Roppongi i Tokyo. Han vänsterprasslar med frun till en yakuzaboss. När en kille trycker upp en pistol mot honom dyker en blek flicka dyker upp och kör in en elfenbensspik i mannens huvud.
Flickan, Nijie, har stulit femton miljoner dollar och är på rymmen. Hennes katt vet för mycket. Alltihop räcker mer än väl för att göra Kit snurrig. Särskilt när Nijie visar sig vara Lady Neku, också känd som baronessan Nawa-no-ukiyo, och anklagar Kit för att ha stulit hennes minnen.
Jon Courtenay Grimwood BSFA
måndag, april 16, 2007
Kurt Vonnegut avliden
Författaren Kurt Vonnegut avled nyligen 84 år gammal. Vonnegut är mest känd för romanen Slakthus 5 som utpselar sig under bombningarna av Dresden under andra världskriget. Vonnegut själv var närvarande under bombningarna och dessa kom att spela en central roll i hans liv och återkommer ofta i hans verk.
Flera av hans verk har drag av science fiction, bland annat "The sirens of Titan" som handlar om en man vid namn Winston. Winston råkade en dag ut för en olycka i sitt rymdskepp och som resultat av det har han förvandlats till ren energi. Han materialiseras först när hans energivågor träffar jorden eller någon annan planet. Därför besöker han bara sitt hem i Newport, Rhode Island var 59:e dag, och då bara under en timmes tid. Men det är inte så farligt eftersm han i gengäld vet allt som någonsin har hänt eller kommer att hända.
Ytterligare en bok av Vonnegut med sf-känsla tema är "Timequake". I denna utforskas teman som fri vilja och determinism. Karaktärerna i Timequake (som kommer från 2001) skickas tillbaka i tiden (till 1991) och måste återuppleva hela 90-talet precis så som det hände första gången.
Etiketter:
Författare,
Science Fiction
torsdag, april 05, 2007
Maria Gripe död
måndag, april 02, 2007
Vindens mästare
När den måttligt modige Archie Stringweed vaknar på sin tioårsdag händer det egendomliga saker; han jagas av stormvindar som talar till honom, fåglar kommer med meddelanden och mamma är mer nervös och överbeskyddande än vanligt.
Förklaringen kommer när farbror Rufus dyker upp efter många års frånvaro: en släktförbannelse bryter ut när en förstfödd fyller tio år.
Han måste våga möta virvelstormen Huigor, annars kommer han att leva i ständig rädsla och bli lika feg som pappa och farfar. Och det är bråttom!
Demonernas port
Nu har tredje delen av Michelle Pavers Han som föddes att möta mörkret kommit. Boken heter Demonernas port. I denna närmar sig vintern och Torak upptäcker att hans följeslagare Ulv har blivit kidnappad av en okänd fiende. För att rädda Ulv måste Torak och Renn vandra genom den frusna vildmarken i Norr. Under färden tampas de med häftiga snöstormar och den vita demonbjörnen och den leder dem in i en värld av svek, förräderi och lögner tills de till sist möter den mäktigaste schamanen av dem alla.
Torak har tagit ännu ett steg mot att förgöra de fruktade Själsslukarna, men han bär på en stor hemlighet som ingen kan ana...
torsdag, mars 29, 2007
Sejtes skatt
Moni Nilsson-Brännström skrev Sejtes skatt 1998 den har nu kommit i en ny pocket upplaga för att förhoppningsvis hitta nya läsare.
Boken utspelar sig i landet Orien, ett fantasiland av medeltidstyp. Oella och hennes tvillingbror Herm måste fly från sitt hem. De har fått i uppdrag av sin far, Spelemannen från Hermelita, att ta sig till Zaraiternas rike för att söka hjälp hos drottning Zara. Hon är den enda som kan besegra Faros. Faros är en grymm tyrann som är förhäxad av tanken på att finna Sejtes skatt. Hittar han bara skatten blir han oövervinnelig, och han skyr inga medel i sin jakt på den.
Boken verkar passa för "slukar-barn" i 10-14 årsåldern men den vuxne läsaren kan också ha glädje av den och ser även att det också handlar om en allegori krigshändelser och kan därför vara användbar i undervisningssammanhang där man talar om krig och konflikter.
lördag, mars 24, 2007
Jennifer Staten
Max Barry har skapat en inte avlägsen framtid där människor erästter sina riktiga efternamn med organisationen de jobbar för. Och det ger oss en bok med karaktärer som Jennifer Government, John Nike, Hack Nike, Buy Mitsui, och Billy NRA.
Hack Nike är en förlorare utan karriär när han får erbjudandet att marknadsföra en ny modell av Nike blir han överlycklig, tills han inser hur marknadsföringen ska gå till, hans ska att skjuta tonåringar för ge street cred åt de nya skorna. Hack går till polisen, som förutsätter att han vill ha hjälp med skjutandet och kontaktar NRA. Och in i handlingen kliver Jennifer Government, skjutglad agent med en streckkod under ögat.
En fartfylld och bitvis väldigt rolig bok om en framtid som man nästan känner igen.
Det har även varit planer på att göra boken till film, duon Steven Soderbergh & George Clooney köpte filmrättigheterna för...ja ett bra tag sedan. Vi får bara hoppas att det till slut blir något bra utav det.
måndag, mars 19, 2007
Nedräkningen har börjat
Nedräkningen för den sjunde och avslutande boken i Harry Potter-serien av J.K Rowling har börjat. Den engelskspråkiga utgåvan av Harry Potter and the deathly hallows utkommer den 21 juli 2007, den svenspråkiga förmodligen några månader senare. titeln på den svenska är ännu inte känd men kan väl tänkas bli Harry Potter och dödshelgedomarna, dödshelgon eller dylikt.
Många frågor kommer att besvaras i denna sista boken och det sista kapitlet kommer att berätta vad som händer med de överlevande när de lämnat Hogwarts.
Enligt författaren kommer hon inte att skriva fler romaner om Harry Potter däremot möjligen en faktavolym med information som inte passat in i böckerna.
J.K Rowling
Harry Potter Lexikon
tisdag, mars 13, 2007
Star Trek Online
Ett Star Trekbaserat spel håller på att utvecklas av företaget Perpetual Entertainment. Handlingen utspelar sig 20 år efter den senaste filmen, Star Trek: Nemesis, i federationen och de yttre galaxerna.
Spelarna börjar som kadetter på Stjärnflotteakademien och går sedan vidare till karriärer ombord på rymdskepp eller rymdstationer.
Spelet kommer kretsa kring att utforska såväl rymden som planeter och innehålla strid mot såväl datorstyrda motståndare som andra spelare.
De raser som förväntas vara spelbara är Människor, Vulcan, Klingon, Bajoran, Bolian, Cardassian, Ferengi, Tellarite och Andorian.
Läs mer här
Coraline på teater
Neil Gaimans barnrysare/fantasy roman Coraline har blivit teaterpjäs. På barn- och ungdomsteatern Påfågeln spelar den mellan den 5/3 och den 25/3. På vardagarna är det förbokade skolföreställningar men varje söndag är det en offentlig föreställning där biljetter kostar 100 kr styck. Pjäsen rekommenderas från 10 år och uppåt.
Mer information om pjäsen finns här.
fredag, mars 09, 2007
Philip K. Dick
Flera av Philip K. Dicks romaner och noveller har blivit filmatiserade, i höstas hade t.ex. A Scanner Darkly premiär i storfilmsformat med bl.a Keanu Reeves.
Denna gång är det Nicholas Cage som har äran. I filmen Next Cage spelar en man vid namn Cris Johnson som kan se några minuter in i framtiden. Som pojke var han ständigt under luppen av både doktorer och regeringen och lever nu ett tillbakadraget liv med annat namn i Vegas.
Faror lurar dock när en terroristgrupp hotar spränga en atombomb i Los Angeles och en CIA-agent (spelad av Julianne Moore) måste övertyga honom att använda sin gåva till att hjälpa.
Denna gång är det Nicholas Cage som har äran. I filmen Next Cage spelar en man vid namn Cris Johnson som kan se några minuter in i framtiden. Som pojke var han ständigt under luppen av både doktorer och regeringen och lever nu ett tillbakadraget liv med annat namn i Vegas.
Faror lurar dock när en terroristgrupp hotar spränga en atombomb i Los Angeles och en CIA-agent (spelad av Julianne Moore) måste övertyga honom att använda sin gåva till att hjälpa.
Läs mer om filmen och titta på bilder här
Passa även på att läsa om Philip K. Dicks liv och verk
måndag, mars 05, 2007
ConViction Swecon
I år hålls den svenska sf-kongressen Swecon i Göteborg den 15-17 juni 2007.
Hedersgäster är Richard Morgan och Johan Ajvide Lindqvist.
Swecon ConViction 2007
John Ajvide Lindqvists roman "Låt den rätte komma in" ska för övrigt bli film! Läs mer i Sundsvalls tidning.
lördag, mars 03, 2007
Guldkompassen
Filmatiseringen av Philip Pullmans Guldkompassen kommer att ha premiär 7/12 2007. Medverkande i filmen är bl.a Nicole Kidman, Daniel Craig och Dakota Richards som spelar Lyra.
Guldkompassen är första delen av Den mörka materian trilogin. För att läsa mer om filmen gå hit.
fredag, februari 23, 2007
Skräckböcker för unga
Författaren Sebastian Rook har tidigare skrivit en trilogi om Vampyrer.
Denna gång skriver han om Lampyrer som är ännu läskigare än vampyrer.
Handlingen utspelar sig i 1850-talets England där vännerna Emily, Ben och Jack, alla i 10-12 årsåldern, är modiga och skickliga på att bekämpa rysliga vampyrer, men lampyrerna tycks omöjliga att döda - de kan försvinna i skuggor och förflytta sig på dagen.
Första boken i serien om Lampyrerna heter "Början" och fortsättes av "Epidemin" och till slut "Slutet".
tisdag, februari 20, 2007
World Fantasy Award 2006
Varje höst delas World Fantasy Award här är resultaten:
Bästa roman
Haruki Murakami, Kafka on the Shore
Övriga nominerade:
Hal Duncan, Vellum
Bret Easton Ellis, Lunar Park
Graham Joyce, The Limits of Enchantment
Paul Park, A Princess of Roumania
Bästa roman
Haruki Murakami, Kafka on the Shore
Övriga nominerade:
Hal Duncan, Vellum
Bret Easton Ellis, Lunar Park
Graham Joyce, The Limits of Enchantment
Paul Park, A Princess of Roumania
Guy Gavriel Kay
Guy Gavriel Kay är mest känd för sina historiska fantasyromaner, nu senast på svenska är Solens sista strålar.
I sin nya bok Ysabel har han skrivit en berättelse som till stor del utspelar sig här och nu, men han kopplar samman det med det förhistoriska och våldsamma Frankrike.
15-åriga Ned följer med sin pappa till Frankrike där. I en gammal katedral stöter han på flickan Kate. Under ett besök i en katedral springer Ned och Kate in i en ärrad man som viftar med en kniv och säger att de har "snubblat in i en gammal historia där barn inte har att göra". Men inte hindrar detta utan de dras djupare in i en mångtusenårig kärlekstriangel bland mytiska figurer.
fredag, februari 16, 2007
Läs och gå på bio
Att böcker blir filmer är ingen ovanlig händelse. Men när fantasyböcker blir filmer brukar det vanligtvis vara Eragon/Harry Potter stuket.
Inte denna gång. The Prestige är en bok av Christopher Priest. Handlingen utspelar sig i det Victorianska England och två magiker utkämpar en tvekamp som mer och mer blir en vendetta med allt högre konsekvenser.
En bok som inte räknas som Fantasy (och bara som SF ibland beroende på vem man frågar) är P.D James Children of men som går på biograferna just nu. Filmen utspelar sig i en inte för avlägsen framtid där människan drabbats av en oförklarlig barnlöshet. En f.d aktivist går med på att transportera en kvinna som mirakulöst blivit havande till ett gäng vetenskapsmän så att de kan rädda mänsligheten från att dö ut.
Inte denna gång. The Prestige är en bok av Christopher Priest. Handlingen utspelar sig i det Victorianska England och två magiker utkämpar en tvekamp som mer och mer blir en vendetta med allt högre konsekvenser.
En bok som inte räknas som Fantasy (och bara som SF ibland beroende på vem man frågar) är P.D James Children of men som går på biograferna just nu. Filmen utspelar sig i en inte för avlägsen framtid där människan drabbats av en oförklarlig barnlöshet. En f.d aktivist går med på att transportera en kvinna som mirakulöst blivit havande till ett gäng vetenskapsmän så att de kan rädda mänsligheten från att dö ut.
Det bästa från 2006
I början av varje år sammanställer Locus magazine en lista över föregående års bästa böcker. Följande är en del av de böcker som rekommenderas. För hela listan, klicka här
Fantasy
The Thousandfold thought - R Scott Bakker
Forest mage - Robin Hobb
Solstice wood - Patricia A. McKillip
The tourmaline - Paul Park
Shriek: an afterword - Jeff Vandermeer
Fugitives of chaos - John C. Wright
The brief history of the dead - Kevin Brockmeier
Lisey´s story - Stephen King
Voices - Ursula K. LeGuin
Wintersmith - Terry Pratchett
The pinhoe egg - Diana Wynne Jones
The ladies of Grace Adieu and other stories - Susanna Clarke
Fragile things - Neil Gaiman
Do the creepy thing - Graham Joyce
SF
End of the world blues - Jon Courtenay Grimwood
Nova Swing - M John Harrison
Keeping it real - Justina Robson
Rainbows end - Vernor Vinge
Emperor - Stephen Baxter
The road - Cormac McCarthy
Against the day - Thomas Pynchon
Specials - Scott Westerfeld
Galactic North - Alastair Reynolds
Zima blue and other stories - Alastair Reynolds
Fantasy
The Thousandfold thought - R Scott Bakker
Forest mage - Robin Hobb
Solstice wood - Patricia A. McKillip
The tourmaline - Paul Park
Shriek: an afterword - Jeff Vandermeer
Fugitives of chaos - John C. Wright
The brief history of the dead - Kevin Brockmeier
Lisey´s story - Stephen King
Voices - Ursula K. LeGuin
Wintersmith - Terry Pratchett
The pinhoe egg - Diana Wynne Jones
The ladies of Grace Adieu and other stories - Susanna Clarke
Fragile things - Neil Gaiman
Do the creepy thing - Graham Joyce
SF
End of the world blues - Jon Courtenay Grimwood
Nova Swing - M John Harrison
Keeping it real - Justina Robson
Rainbows end - Vernor Vinge
Emperor - Stephen Baxter
The road - Cormac McCarthy
Against the day - Thomas Pynchon
Specials - Scott Westerfeld
Galactic North - Alastair Reynolds
Zima blue and other stories - Alastair Reynolds
Tekniken kommer, vare sig du vill det eller inte
Just nu läser jag Air, en bok av Geoff Ryman. Den handlar om Mae, den lokala modeexperten i den lilla byn Kizuldah. Mae har alltid varit bybornas enda kontakt med världen bortom byn men nu kommer Air, en ny kommunikationsteknologi som leverar Internet och andra verkligheter (virtuella eller verkliga) direkt in i användarens hjärna. Och alla är användare, vare sig de vill det eller inte.
En bok om teknikens framfart och en kvinnas försök att hänga med.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)